Blogs Contact

Wat betekent het als een kind hooggevoelig of hoogsensitief is.

zondag 5 januari 2010

Het is inmiddels een wetenschappelijk bewezen eigenschap. Als je hooggevoelig (ook wel hoogsensitief genoemd) bent zijn je zintuigen niet zozeer beter, maar functioneert je informatieverwerking alleen uitgebreider of intenser dan gemiddeld.

Je verwerkt zintuiglijke indrukken complexer, waardoor ergens tussen het binnenkomen van een prikkel en het verwerken ervan in je hersenen het er grondiger aan toe gaat dan gemiddeld of bij een minder gevoelig kind.

Het gaat hier om sensorische informatie, of terwijl de informatie die via de zintuigen (ogen, oren, neus en tastzin en informatie die vanuit het eigen organisme (gedachten, gevoelens en organen) binnenkomt en door de hersenen opgenomen wordt. Voor verwerking is tijd nodig en die krijgt een kind niet altijd.

De tijd en rust die een kind nodig heeft om alle indrukken die binnengekomen zijn te verwerken bepaalt in wezen al een deel van de persoonlijkheid, de gevoeligheid of hooggevoeligheid van je kind.

Een hooggevoelig kind sorteert prikkels in tien varianten, terwijl een minder gevoelig kind zo’n vijf of misschien slechts twee varianten waarneemt. Je ziet deze kinderen ook vaak eerst observeren als ze ergens binnenkomen en ook bij elke verandering.

Annelies Hofstee

Menu

Home Blogs Contact

Pagina's

(Faal)angst bij kinderen Boosheid en driftbuien Dwanghandelingen en dwanggedachten Hooggevoelige, hoogstimulatieve en temperamentvolle kinderen (Echt)Scheiding Weerbaarheid en zelfvertrouwen ‘Ik Leer Leren’ Training en 'Plannen en uitvoeren'