Blogs Contact

Is mijn pittig kind hooggevoelig en wat heeft hij of zij nodig

2 april 2020

Is mijn pittig kind hooggevoelig en wat heeft hij of zij nodig?

Elke hooggevoelig kind is verschillend, dat maakt het lastig te bepalen en eigenlijk is dat ook niet heel belangrijk. Wat wel handig is is om te kijken wat zie ik bij mijn kind om te weten wat heeft mijn kind nodig. En hoe ga ik met het gedrag van mijn kind om.

Er zijn wel wat testvraagjes die je kunt doorlopen wat over het algemeen in meer of mindere mate bij hooggevoelige pittige kinderen past;

- kort lontje en snel geïrriteerd

- moeite met onrecht en oneerlijkheid

- snel afgeleid

- moeilijk tegen drukte en massa’s kunnen

- op school een voorbeeldig kind zijn en thuis kunnen ontploffen

- erge boze buien hebben tot driftbuien aan toe

- zwart wit denken

- moeilijk nee verdragen, zijn/ haar wil is wet

- moeite met veranderingen en wisselingen

- emoties heftiger uiten

- boos of bang reageren op dwingende opdrachten

- snel schrikken

- speciale band met dieren

- last hebben van fel licht of harde geluiden, irriterende dingen in de kleding ed.

- chagrijnig worden bij trek hebben.

- gevoelig voor pijn

- angstig of druk zijn

- perfectionistisme en faalangst

- aanvoelen wat ander nodig heeft/ hoe ander zich voelt

- moeite met meerder dingen tegelijk doen’

- moeite met lezen

Deze kinderen spiegelen meer als andere kinderen hoe jij als ouder in je vel zit. Zit je niet lekker in je vel, heb je het moeilijk als ouder, dan laat je kind je dit zien d.m.v. negatief gedrag. Wat deze kinderen extra nodig hebben is dat je eerlijk bent in hoe jij je voelt. Anders gaan ze twijfelen aan hun eigen gevoel, waardoor ze in de war kunnen raken. Zij voelen immers ‘onbewust’ hoe jij je voelt.

Deze kinderen hebben jou als gids nodig. Leer kijken en voelen wat jouw kind nodig heeft en speel daarop in. Dan voelt het kind zich veilig in z’n eigen ontwikkeling. De opvoeding van deze kinderen vraagt best wat van je als ouder. En ook een andere manier van aanpak. Zie het als een uitdaging. Geef zelf ook het goede voorbeeld. Hoe er in je kind-tijd op je gereageerd wordt, of je mag zijn wie je bent, of je je gehoord, gezien, begrepen en erkend voelt bepaalt hoe je je ontwikkelt en later als volwassene in het leven staat.

Als ouder van een pittig hooggevoelig kind heb je zelf ook bepaalde dingen nodig. Vaak triggert het gedrag van je kind ook iets bij jou. Doe het stapje voor stapje en zoek eventueel ondersteuning.

Annelies Hofstee

Menu

Home Blogs Contact

Pagina's

(Faal)angst bij kinderen Boosheid en driftbuien Dwanghandelingen en dwanggedachten Hooggevoelige, hoogstimulatieve en temperamentvolle kinderen (Echt)Scheiding Weerbaarheid en zelfvertrouwen ‘Ik Leer Leren’ Training en 'Plannen en uitvoeren'